İslim kebabı, özellikle güneydoğu mutfağına ait, lezzetli ve oldukça besleyici bir yemektir. İşte klasik bir islim kebabı tarifi:
Malzemeler:
- 4 adet patlıcan
- 500 gram kıyma (tercihen kuzu veya dana)
- 1 adet büyük soğan (doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 adet yeşil biber (doğranmış)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 su bardağı domates rendesi veya doğranmış domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 su bardağı sıcak su
- 2 yemek kaşığı tereyağı (veya sıvı yağ)
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe bağlı)
Hazırlık Aşamaları:
1. Patlıcanları Hazırlayın:
- Patlıcanları yıkayıp, alacalı soyun ve ince dilimler halinde kesin.
- Dilimlerin acı suyunun çıkması için tuzlu suya koyup, 20-30 dakika bekletin. Ardından, suyu süzüp, kurulayın.
- Patlıcan dilimlerini sıvı yağda kızartın. Kızaran patlıcanları kağıt havluyla fazla yağını almak için üzerine koyun.
2. Kıymalı İç Harcı Hazırlayın:
- Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın ve doğranmış soğanı kavurun. Ardından, sarımsakları ve yeşil biberi ekleyip, karıştırın.
- Kıyma ekleyin ve kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun.
- Domates rendesi ve domates salçasını ekleyip, karıştırın. Baharatları (tuz, karabiber, pul biber) ilave edin.
- Biraz sıcak su ekleyip, harcın biraz kıvam almasını sağlayın. 5-10 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
3. Kebapları Birleştirin:
- Fırın tepsisini hafifçe yağlayın.
- Bir dilim patlıcanı tepsiye koyun, üzerine kıymalı harcı yayın, ardından başka bir patlıcan dilimi koyarak sıralamaya devam edin.
- Patlıcan ve kıymalı harcı bir arada sırasıyla dizin.
4. Fırınlama:
- Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin (isteğe bağlı) ve tereyağını küçük parçalar halinde kebabın üzerine ekleyin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında 20-25 dakika kadar pişirin, üstü hafifçe kızarana kadar.
İslim kebabınız hazır! Yanında pilav ya da yoğurtla servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!